Gräslökslax med parmesanpotatis

Lax i ugn är otroligt praktisk och lättlagad mat, den bara står därinne och sköter sig själv i godan ro. Bredvid laxen fick några överblivna kokta potatisar från en tidigare middag åka med, och hepp, så var hela middagen klar på ett nafs! Receptet ger fyra portioner. Och jo, det är gott att lägga lök på laxen.

Gräslökslax
4 portionsbitar lax, tinade
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1 citron
Ett rejält knippe gräslök (en kruka)
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Olja en ugnsfast form av lämplig storlek för att rymma fyra bitar lax. Lägg i laxen, pressa över en halv citron och peppra. Värm grädde, creme fraiche och buljontärning i en kastrull på spisen. Pressa i en halv citron, hacka gräslöken och vänd ned i såsen och smaka av med peppar.

Häll såsen över laxen, ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, till laxen är klar.

Parmesanpotatis
Kokt potatis lagom för fyra portioner
Rapsolja
Flingsalt
0,5 dl riven parmesan
Salt och peppar
Lite gräslök

Gör så här
Ta fram en ugnsfast form av lämplig storlek för att rymma den kokta potatisen, lägg i potatisen och häll på oljan och vänd runt så att potatisarna får olja på alla sidor, salta och peppra rejält. Ställ in potatisen i ugnen samtidigt som laxen.

När det återstår några minuter tillagningstid på laxen, ta ut potatisen, strö över den finrivna parmesanosten och lite hackad gräslök, ställ in formen i ugnen igen och låt osten smälta och få lite färg.

Servera gärna laxen och potatisen med t.ex. broccoli till.

Gräslökslax med parmesanpotatis, praktiskt med mat som lagar sig själv i ugnen!

Gräslökslax med parmesanpotatis, praktiskt med mat som lagar sig själv i ugnen!

Posted in fisk & skaldjur, snabbt och enkelt, vardagsmat | Leave a comment

Falafelsallad

Tänk vad mycket som kan hända på ett år! Ingen mat som fastnar på bloggen, nytt hem och nytt liv! Men ändå mycket som är sig likt, så om vi slutade med en sallad i juni förra året så är det väl inte mer än rätt att börja med en sallad i juni detta år!

Denna tiden på året, när solen har värmt i flera dagar, är suget efter varm mat lite lägre och fokus blir i stället på lättare mat som går snabbt att svänga ihop. Här blev det en god sallad med en av mina favoriter från färdigfryshyllan i affären – falafel! Någon gång ska jag prova att göra min egen, men dit har jag inte kommit än 🙂 Receptet är i lagom proportion för två personer.

Falafelsallad
Falafel (cirka 8 falafelbollar per person om ni använder Findus)

1/2 rödlök, klyftad och i tunna skivor
200 gram blandade tomater, grovt hackade
4-5 champinjoner i bitar
1/2 gurka i bitar
1/2 påse ruccolasallad, grovt hackad
1/2 knippe rädisor
1 dl grovriven parmesan
1/2 citron
4 msk pesto (helst egengjord av något slag eftersom det är godast, annars någon god färdigköpt)
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Gör så här
Tillaga falafeln i enlighet med instruktionerna på paketet

Skär/hacka tomaterna i grova bitar, krama dem genom fingrarna så att det mesta av kärnhuset och vätskan rinner av. Klyfta rödlöken och skär i tunna skivor. Dela champinjonerna på mitten och skiva sedan. Blanda tomat, lök och champinjoner i en stor salladsskål, pressa över en kvarts citron (behåll den andra kvarten till såsen), salta och peppra rejält, rör om och låt stå att dra en stund.

Hacka gurkan, och grovhaka ruccolan (lägg på skärbrädan i ett knyte och skär några gånger genom högen för att få lite mindre bitar än hela blad). Blanda alla salladsingredienserna.

Häll upp pesto och creme fraiche i en skål, pressa över en kvarts citron och blanda i en tredjedel av den rivna parmesanen. Salta och peppra och rör om till allt är välblandat.

Lägg upp salladen på en tallrik, lägg på den varma falafeln, ringla över rikligt med sås och toppa med en näve riven parmesan.

Falafelsallad - snabbt, lätt och gott!

Falafelsallad – snabbt, lätt och gott!

Posted in Färdigmat, sallad, såser och röror, snabbt och enkelt, vegetariskt | Leave a comment

Bulgursallad

En bulgursallad med smakrikt innehåll! Receptet räcker till fyra portioner, och salladen funkar utmärkt i matlådan, ta ut den ur kylen i god tid innan den ska ätas och värm den som hastigast i micron bara.

Bulgursallad
4 portioner bulgur
1 tärning grönsaksbuljong
1 tärning Knorr Örtagården vitlök och persilja
1 vitlöksklyfta
1/3 påse tapas spice mix
1 msk finhackad persilja
1 msk olja
1 msk vatten

200 gram god smakrik korv, i slantar
1 avocado
Ett knippe rädisor
1 rödlök
ruccola
Ca 150 gram marinerad ost

2 dl creme fraiche
ca 1/2 msk citronsaft
tabasco
salt och peppar

Gör så här
Koka bulguren enligt instruktioner, men smaksätt vattnet med tärningarna och en vitlöksklyfta (delad i hälften). Tag upp vitlöksklyftan när bulguren kokat klart, häll bulguren i en stor skål. Blanda tapas spice mix med persilja, olja och vatten. Häll blandningen över den färdiga bulguren och rör om. Låt bulguren stå och svalna medan resten tillreds.

Skär korven i slantar och stek. Blanda ned korven med bulguren. Hacka rödlöken, dela rädisorna, skär avocadon i bitar och blanda ned i bulguren tillsammans med osten och ruccolasalladen. Salta och peppra och vänd runt så att allt blandas.

Häll upp creme fraichen i en skål, smaksätt med citron, tabasco, salt och peppar. Servera till bulgursalladen.

Bulgursallad med bland annat korv, ost och avocado

Posted in sallad, såser och röror, snabbt och enkelt, vardagsmat | Leave a comment

Pizza half-n-half

En riktigt god hemlagad pizza blev ljuspunkten under fredagskvällen då Sverige blev utslagna ur fotbolls-EM.

Receptet räcker till två plåtar, och fyllningen kan ju naturligtvis varieras efter tycke och smak, vi körde half-n-half med korv och pesto på båda plåtarna. Vi använde en direktimporterad ungersk korv som var fantastiskt god på pizzan, men det går nog lika fint med en smakrik salami eller liknande också.

Två sorters pizza på en plåt, ena halvan med smakrik ungersk korv, andra halvan med en snabbvariant av pesto

Pizza half-n-half
1 sats pizzadeg (se recept nedan)
1 sats tomatsås (se recept nedan)
1 rödlök, tunt skivad
2 förpackningar mozarella
ev. rivost efter tycke och smak
ca 200 gram god smakrik korv, i tunna skivor
1 sats pesto utan nötter (se recept nedan)
Svartpeppar
Torkad oregano 

Pizzadeg
Vi använde Leilas recept på pizzadeg, den blev god, luftig och neutral i smaken, vilket passade bra med så smakrik topping.

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja eller god rapsolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Gör så här
Blanda fingervarmt vatten, jäst, socker, salt och olja i en bunke och rör till jästen löst ut sig i degspadet. Arbeta in mjölet lite i taget till degen är fast och elastisk och släpper från bunken. Spara resterande mjöl till utbakning. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i en halvtimme.

Slå på ugnen på 200 grader medan degen jäser och ställ in två plåtar så att de blir varma.

När degen jäst, dela den i två delar och kavla ut till stora fyrkanter på bakplåtspapper. Det går naturligtvis bra att kavla ut den till fyra runda pizzor också.

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 förpackning krossade tomater
Olja att steka i

Gör så här
Skala och finhacka den gula löken, skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Häll olja i en kastrull, lägg i lök, vitlök, oregano, basilika och tomatpure, stek på svag värme till löken mjuknat. Häll på de krossade tomaterna och låt koka ihop under lock i 15-20 minuter.

Snabbpesto utan nötter
1 kruka färsk basilika
ca 2 msk god rapsolja
3 vitlöksklyftor (skalade)
3 msk rivost
2 msk parmesan
1 tsk flingsalt

Gör så här
Plocka bladen från basilikan och lägg i en mixer, lägg i de skalade vitlöksklyftorna, osten, oljan och saltet. Vitlök och ost behöver inte pressas eller rivas innan det läggs i mixern, det funkar bra att lägga i större bitar. Mixa till allt är finfördelat, det blir en lite grynig smet. Tillsätt inte mer olja än vad som behövs för att peston ska bli smidig, pizzan riskerar att bli väldigt oljig annars.

Bygg ihop din pizza
Börja med att bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva mozarellan i tunna skivor och fördela jämnt över pizzan. Strö över lite ”vanlig” rivost också om man vill ha en pizza med mer ost. Fördela den tunnskivade rödlöken på hela pizzan. Lägg korvskivorna på ena halvan av pizzan. Klicka ut rejäla klickar med pesto på den andra halvan. Peppra med svartpeppar och strö över lite torkad oregano.

Ta ut de varma plåtarna ur ugnen, dra pizzorna på bakplåtspapper upp på plåtarna och grädda sedan i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. I en varmluftsugn kan båda plåtarna gräddas samtidigt, i en vanlig ugn kanske det är bättre att grädda en i taget. Byt eventuellt plats på plåtarna efter halva tiden så att de gräddas jämnt.

När pizzan är färdiggräddad, skär upp och servera med ruccolasallad.

 

Posted in bakat, pizza & paj, såser och röror | Leave a comment

Tex Mex Tapas

Jag har via Buzzador haft möjligheten att prova Santa Marias Tex Mex Tapas, och vi har därför gjort lite olika tilltugg baserat på dessa produkter.

Tapasplock bestående av marinerad ost, tostaditos med vitlökssås och parmesan samt tostaditos med escabeche

Marinerad ost
Hårdost (typ hushållsost)
1/2 påse Tapas Spice Mix
God rapsolja eller olivolja

Gör så här
Skär osten i kuber cirka 2×2 cm. Häll över olja och kryddblandningen, rör runt så att allt blandas väl. Låt gärna stå och dra en stund innan servering.

Tostaditos med escabeche
Tostaditos
Escabeche

Gör så här
Precis så enkelt som det låter. Klicka på lite av escabecheröran på en tostadito.

Tostaditos med vitlökssås och parmesan
3 dl gräddfil
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja (fryst fungerar utmärkt)
några droppar tabasco
salt och peppar
Grovriven parmesan

Gör så här
Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda med gräddfil, persilja och några droppar tabasco. Smaka av med salt och peppar. Räcker både till tapas och som sås till annan mat om man gör på 3 dl gräddfil.

Lägg upp tostaditos på ett fat, klicka på såsen och toppa med lite grovriven parmesan. Lättast att montera ihop av den som ska äta det eftersom såsen kan rinna iväg annars. VId ett annat tillfälle gjorde vi ytterligare en variant på dessa där vi även hade stekt sparris på, det smakade fantastiskt bra tillsammans med den knapriga tostaditon, den lite skarpa vitlökssåsen och parmesanen.

Tostadito med stekt sparris, vitlökssås och parmesan

Mina favoriter av tex mex tapas-sortimentet var helt klart tostaditosarna. De påminner om nachos, men är mer som friterade tortillabröd, tunna och lite spröda.

 

Posted in fest, såser och röror, snabbt och enkelt, tillbehör, vegetariskt | 1 Comment

Vårsallad med godaste dressingen

Våren är en tid då fräscha sallader gör sig fint, här är en med en riktigt smakrik och god dressing med hallon, citron och basilika. Syran från citronen balanseras fint upp av sötman från hallonen, rödlöken och vitlöken ger lite ”bit” och basilikan en fin örtig smak. Använd en god olja, jag använde en kallpressad rapsolja, som har en fin nötig smak utan att vara för dominerande.

Vårsallad
Blandad sallad
1/2 rödlök
Ärtskott
Rädisor
Ca 2 msk grovriven parmesan
1 avokado

Dressing
Ca 1/2 msk finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 10 färska basilikablad, finstrimlade
ca 5 hallon, mosade
2-3 msk god rapsolja
ca 1 msk färsk citronsaft
Salt och peppar

Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra en liten stund.

Dressingen med bland annat hallon och basilika får gärna dra en stund innan den ringlas över salladen

Skölj salladen och rädisorna, skär löken i tunna skivor och låt ligga i kallt vatten en stund (för att göra den lite mildare). Blanda sallad, ärtskott, rödlök och rädisor och ringla över dressingen. Strö över lite grovriven parmesan om sådan finnes.

Dela avokadon och skär den i bitar. Strö avokadobitarna runt salladen, pressa sedan lite citron och salta på avokadon. Ta ett varv med pepparkvarnen över hela salladen.

Sallad med godaste dressingen!

Ät salladen som den är eller med t.ex. stekt eller grillat kött, en laxbit eller liknande. Vi åt salladen tillsammans med stekta champinjoner och oxfilé, men den passar nog med många andra tillbehör också.

Vi åt salladen med oxfilé och stekt svamp, riktigt gott

Posted in sallad, såser och röror, tillbehör, vegetariskt | Leave a comment

Paj med kassler, ädelost och valnötter

God paj i solskenet!

Paj är en typisk ”man tager vad man haver”-rätt, där det är utmärkt att använda vilka ingrediernser man råkar ha hemma. I denna paj blev det bland annat kassler, ädelost och valnötter. Pajdegen är en variant med bakpulver i degen, vilket ger en luftigare pajdeg, påminner nästan lite om scones. Receptet är lagom för fyra till sex hungriga, lite beroende på hur stor pajform man har och hur mycket fyllning som man stoppar i pajen.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 krm salt
1 krm nymalen peppar
gärna några blad färsk krydda (jag använde ca 10 blad basilika)

Pajfyllning
200 gram kassler
1 röd paprika
1/2 purjolök
75 gram ädelost
1 näve valnötter
3 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl fet yoghurt (kan ersättas med mjölk)
100 gram riven ost
salt och peppar

Gör så här 
Börja med pajdegen. Skär smöret i mindre kuber och lägg alla ingredienserna i en mixer. Mixa till allt gått ihop till en homogen degklump. Klä en pajform med degen, jag använde en form som är ca 30 cm i diameter och 4-5 cm djup, men degen hade räckt till en lite större form än så (nu blev den lite tjockare bara). Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Skär kassler och paprika i små kuber. Skölj och skiva purjolöken. Blanda allt och lägg i det förgräddade pajskalet. Dela ädelosten i mindre bitar och fördela i pajskalet, krossa valnötterna grovt mellan händerna och strössla över.

Pajfyllningen i det förgräddade skalet i väntan på att äggstanningen ska hällas över.

Blanda ägg, mjölk, yoghurt och den rivna osten. Salta och peppra. Häll äggstanningen med den nedblandade rivna osten över ingredienserna i pajskalet.

Äggstanningen med den rivna osten hälls i pajformen. Pajen är redo för gräddning!

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20-30 minuter, till äggstanningen stelnat och pajen fått en fin färg. Ät med en sallad till.

Pajen redo för att inmundigas!

Posted in pizza & paj, snabbt och enkelt, vardagsmat | Leave a comment

Fluffigaste ugnspannkakan för en

Ugnspannkaka tycker jag kan vara riktig gott, men det är sällan jag lagar det eftersom det inte är någon gemensam favorit i vårt hushåll. Nu slog jag dock till och lagade en ugnspannkaka utifrån Gittos recept. Jag hade ingen liten gjutjärnspanna och hade inte heller riktigt rätt ingredienser, så det blev en liten egen variant. Pannkakan smakade alldeles ljuvligt och blev en precis lagom onyttig middag för en pannkaksälskare!

Fluffig ugnspannkaka
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
45 g vetemjöl
en nypa malen kardemumma
en nypa salt
en nypa socker
2 msk smör
1-2 msk socker (helst florsocker)
saften från en halv citron

Gör så här 
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en liten ugnsform form med i alla fall några centimeter höga kanter (min form var ungefär 20×30 cm stor med 5 cm höga kanter) så att den blir varm. Tärna smöret och lägg i formen och låt stå i ugnen så länge att det smälter och bubblar.

Vispa äggen lätt, blanda i mjölk, mjöl, kardemumma, salt och socker. Häll smeten i formen efter att smöret smält och bubblat en stund. Sänk värmen till 225 grader och grädda pannkakan i ca 15 minuter. Efter några minuter i ugnen kommer pannkakan fluffa upp sig så att man kanske skrämmer sin sambo genom att förvånat utbrista i ett högljutt ”ojdå!”, då vet du att pannkakan är på rätt väg.

Efter cirka en kvart, ta ut pannkakan och strö över socker och ställ in den igen någon minut så att sockret smälter lite (händer naturligtvis lättare med ett finare socker, typ florsocker, men nu råkade mitt enda alternativ vara strösocker, det går bra det med).

Ta sedan ut pannkakan, pressa över saften från en halv citron, ät och njut av denna fantastiska skapelse. De fluffiga delarna är suffléartade, och lite knaprigt salta, bottnen är mjuk och med härliga smaker från smöret, sockret och citronen. Pannkakan må se stor ut, men den blev rätt tunn, så det var absolut inga problem att äta upp hela på egen hand!

Fluffigaste ugnspannkakan

Posted in snabbt och enkelt, vardagsmat, vegetariskt | Leave a comment

Gratinerad lax

Enklaste laxlådan!

Gratängcreme är en ny produkt från Skånemejerier som vi såg i mataffären. Den består av en röra av mjölk, port salut och gräddost, och är i sig inte så smakrik utan mest krämig. Den passade bra för att gratinera lax, men det går nog lika bra att använda creme fraiche tillsammans med riven ost också.

Denna maträtt är lätt att skala upp eller ned beroende på hur mycket mat man vill laga, vi gjorde ett rejält matlådekok och hade 10 portionsbitar med lax till en 300 g burk med gratängcreme vilket kändes som lagoma proportioner.

Gratinerad lax
Lax
Saften från en kvarts citron
Gratängcreme (kan ersättas med creme fraiche)
Riven ost

Gör så här
Skär laxen i ca 3 cm stora bitar, lägg bitarna tätt i en oljad ugnsfast form. Salta och peppra rejält och pressa över citronen. Bred på gratängcremen och strö över riven ost.

Bred gratängcremen över laxen, strö över riven ost och tillaga sedan i ugnen på cirka 225 grader.

Gratinera i ugn på 225 grader i cirka 25-30 minuter, eller tills laxen är klar och osten fått fin färg. Servera med t.ex. ris och broccoli.

Gratinerad lax

Posted in fisk & skaldjur, snabbt och enkelt, vardagsmat | Leave a comment

Söndagsmiddag: Kalvstek med hasselbackspotatis och gräddsås

En riktig söndagsmiddag med stek och potatis! Det tog ett tag att få maten klar, men den smakade riktigt bra. Vi utgick från ett recept som Per Morberg tagit fram, finns på recept.nu.

Kalvstek med gräddsås
Kalvstek, ca 1 kg
2 morötter
2 gula lökar
1 purjolök
3 lagerblad
1/2 dl tomatpure
vatten
4 ansjovisfiléer
5 dl grädde
3 msk röda vinbärsgelé
ev. fond eller buljongtärning
Salt och peppar

Gör så här
Bind köttet om det inte kommer i en ”nätstrumpa”, gnid in med salt och peppar runtom. Bryn köttet runt om i en gryta, gärna en som är precis lagom stor för köttet (större gryta innebär mer vattenåtgång, vilket medför längre reducering till såsen senare). Grovhacka grönsakerna och låt steka med i grytan. Tillsätt lagerblad och tomatpuré, häll på vatten så att det täcker köttet, låt allt koka upp och småputtra i cirka 30 minuter, tillsätt sedan ansjovisen och låt det fortsätta småputtra till köttet når en innertemperatur på 70 grader (använd en stektermometer), vilket tar kanske ytterligare cirka en halvtimme.

När köttet är klart, ta upp det ur grytan och vira in det i folie. Låt vätskan som köttet kokat i reducera till en smakrik fond till ca 3-5 dl vätska återstår, sila sedan bort grönsakerna och behåll fonden. Häll fonden i en kastrull, tillsätt grädde och koka upp, smaksätt såsen med gelé och ev. buljongtärning eller koncentrerad fond. Red såsen till önskad konsistens.

Ta köttet ur folien, skär i tunna skivor och servera med såsen och hasselbackspotatis, gärna med en extra klick gelé vid sidan om.

Hasselbackspotatis
1 kg potatis
Smör
Ströbröd
Salt och peppar

Gör så här
Skala potatisen. Skär sedan tunna skivor som inte går helt igenom potatisen, lättast tycker jag det är att göra genom att lägga potatisen bortanför en skärbräda och sedan skära till kniven tar i skärbrädan.

Lägg potatisarna i en smort ugnsfast form och lägg en klick smör på varje potatis. Salta och peppra och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, eller till potatisarna är mjuka och börjar få färg. Ta ut plåten, pensla potatisarna med smöret som ligger i botten av formen, strö över ströbröd och ställ in ytterligare 10 minuter för att få fin färg.

Kalvstek med gräddsås och hasselbackspotatis, en riktigt härlig söndagsmiddag!

Posted in fest, kött, såser och röror, tillbehör | Leave a comment