Texas chili

Don't mess with Texas chili!

Long time no blogg – allt beroende på en utlandsresa till hamburgarnas förlovade hemland, där vi ätit mycket och god mat! En av staterna vi besökte var Texas, där inmundigades bland annat lite chili, vilket blev inspirationen för kvällens middag – en Texas no bean chili, som smakade alldeles utmärkt. Vi råkade överdosera på bacon pga. ett litet missöde när vi öppnade ett trepack med bacon, men det gjorde ingenting 🙂

Receptet nedan räckte för oss till fyra hungriga och en liten lunch för två dagen efter, eller ca sex normala portioner. Låt inte den långa koktiden avskräcka, det är bara ca 30-40 minuters aktivt arbete i början av matlagningen, sedan sköter grytan sig själv på spisen fram till servering. Receptet får också bli mitt tävlingsbidrag i Kalasgotts månadens matutmaning!

Texas chili
Ca 1 kg högrev
2 paket bacon (men tre går också bra)
ev. olja att steka i
3 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 gula paprikor, finhackade
2 burkar konserverade tomater (välj tomater av hög kvalitet, t.ex. Mutti)
1 liter mörk öl
2 st färska chilipeppar, finhackade (dosera efter chilins styrka)
2 tsk spiskummin
2 msk oregano
salt, peppar och citron eller limesaft

Gör så här
Putsa köttet och dela i småbitar samt skär baconet i småbitar. Stek baconet till det får färg i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta. Bryn köttet i omgångar i stekpannan, stek i baconfett eller olja, tills köttet fått färg, lägg sedan över i grytan. Tillsätt lök, vitlök och paprika i grytan.

Köttet bryns i stekpannan, lök, vitlök och paprika tillsätts till grytan med det brynta köttet och baconet.

Häll i öl och konserverade tomater i grytan, låt koka upp och skumma av. Avskumningen tar bort äggviteämnen som flyter upp till ytan när grytan kokar upp och gör buljongen lite klarare, men man behöver inte vara supernoggrann.

Öl och konserverade tomater tillsätts till grytan, sedan när grytan kokat upp skummas den av.

Efter att grytan skummats av, tillsätt finhackad chilipeppar, spiskummin och oregano. Låt grytan sjuda under minst tre timmar, men gärna det dubbla! Köttet ska vara så mört att det faller sönder när man petar på det, och generellt sett blir det bara godare ju längre man låter grytan koka, men låter man den koka alltför länge kan man behöva tillsätta lite vatten eller annan vätska för att den inte ska bli för torr. Vi lät denna gryta koka i cirka sex timmar. Smaka av med salt och peppar samt gärna lite saft från citron eller lime.

Den färdigkokta chilin, vätskan har reducerats till cirka hälften och köttet är så mört att det faller i bitar bara man tittar på det!

Servera chilin med finhackad rödlök, finhackad färsk paprika, inlagd jalapeno, gräddfil, riven ost och tortillachips, och räkna med att bli riktigt mätt, för det är svårt att sluta äta av denna goda chili 😉

This entry was posted in kött, soppor och grytor. Bookmark the permalink.

One Response to Texas chili

  1. Pingback: Syster liten #Blogg100/79 | Haxpett - #Blogg100

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.