Fluffigaste ugnspannkakan för en

Ugnspannkaka tycker jag kan vara riktig gott, men det är sällan jag lagar det eftersom det inte är någon gemensam favorit i vårt hushåll. Nu slog jag dock till och lagade en ugnspannkaka utifrån Gittos recept. Jag hade ingen liten gjutjärnspanna och hade inte heller riktigt rätt ingredienser, så det blev en liten egen variant. Pannkakan smakade alldeles ljuvligt och blev en precis lagom onyttig middag för en pannkaksälskare!

Fluffig ugnspannkaka
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
45 g vetemjöl
en nypa malen kardemumma
en nypa salt
en nypa socker
2 msk smör
1-2 msk socker (helst florsocker)
saften från en halv citron

Gör så här 
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en liten ugnsform form med i alla fall några centimeter höga kanter (min form var ungefär 20×30 cm stor med 5 cm höga kanter) så att den blir varm. Tärna smöret och lägg i formen och låt stå i ugnen så länge att det smälter och bubblar.

Vispa äggen lätt, blanda i mjölk, mjöl, kardemumma, salt och socker. Häll smeten i formen efter att smöret smält och bubblat en stund. Sänk värmen till 225 grader och grädda pannkakan i ca 15 minuter. Efter några minuter i ugnen kommer pannkakan fluffa upp sig så att man kanske skrämmer sin sambo genom att förvånat utbrista i ett högljutt ”ojdå!”, då vet du att pannkakan är på rätt väg.

Efter cirka en kvart, ta ut pannkakan och strö över socker och ställ in den igen någon minut så att sockret smälter lite (händer naturligtvis lättare med ett finare socker, typ florsocker, men nu råkade mitt enda alternativ vara strösocker, det går bra det med).

Ta sedan ut pannkakan, pressa över saften från en halv citron, ät och njut av denna fantastiska skapelse. De fluffiga delarna är suffléartade, och lite knaprigt salta, bottnen är mjuk och med härliga smaker från smöret, sockret och citronen. Pannkakan må se stor ut, men den blev rätt tunn, så det var absolut inga problem att äta upp hela på egen hand!

Fluffigaste ugnspannkakan

This entry was posted in snabbt och enkelt, vardagsmat, vegetariskt. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.