Gratängcreme är en ny produkt från Skånemejerier som vi såg i mataffären. Den består av en röra av mjölk, port salut och gräddost, och är i sig inte så smakrik utan mest krämig. Den passade bra för att gratinera lax, men det går nog lika bra att använda creme fraiche tillsammans med riven ost också.
Denna maträtt är lätt att skala upp eller ned beroende på hur mycket mat man vill laga, vi gjorde ett rejält matlådekok och hade 10 portionsbitar med lax till en 300 g burk med gratängcreme vilket kändes som lagoma proportioner.
Gratinerad lax
Lax
Saften från en kvarts citron
Gratängcreme (kan ersättas med creme fraiche)
Riven ost
Gör så här
Skär laxen i ca 3 cm stora bitar, lägg bitarna tätt i en oljad ugnsfast form. Salta och peppra rejält och pressa över citronen. Bred på gratängcremen och strö över riven ost.
Gratinera i ugn på 225 grader i cirka 25-30 minuter, eller tills laxen är klar och osten fått fin färg. Servera med t.ex. ris och broccoli.