Söndagsmiddag: Kalvstek med hasselbackspotatis och gräddsås

En riktig söndagsmiddag med stek och potatis! Det tog ett tag att få maten klar, men den smakade riktigt bra. Vi utgick från ett recept som Per Morberg tagit fram, finns på recept.nu.

Kalvstek med gräddsås
Kalvstek, ca 1 kg
2 morötter
2 gula lökar
1 purjolök
3 lagerblad
1/2 dl tomatpure
vatten
4 ansjovisfiléer
5 dl grädde
3 msk röda vinbärsgelé
ev. fond eller buljongtärning
Salt och peppar

Gör så här
Bind köttet om det inte kommer i en ”nätstrumpa”, gnid in med salt och peppar runtom. Bryn köttet runt om i en gryta, gärna en som är precis lagom stor för köttet (större gryta innebär mer vattenåtgång, vilket medför längre reducering till såsen senare). Grovhacka grönsakerna och låt steka med i grytan. Tillsätt lagerblad och tomatpuré, häll på vatten så att det täcker köttet, låt allt koka upp och småputtra i cirka 30 minuter, tillsätt sedan ansjovisen och låt det fortsätta småputtra till köttet når en innertemperatur på 70 grader (använd en stektermometer), vilket tar kanske ytterligare cirka en halvtimme.

När köttet är klart, ta upp det ur grytan och vira in det i folie. Låt vätskan som köttet kokat i reducera till en smakrik fond till ca 3-5 dl vätska återstår, sila sedan bort grönsakerna och behåll fonden. Häll fonden i en kastrull, tillsätt grädde och koka upp, smaksätt såsen med gelé och ev. buljongtärning eller koncentrerad fond. Red såsen till önskad konsistens.

Ta köttet ur folien, skär i tunna skivor och servera med såsen och hasselbackspotatis, gärna med en extra klick gelé vid sidan om.

Hasselbackspotatis
1 kg potatis
Smör
Ströbröd
Salt och peppar

Gör så här
Skala potatisen. Skär sedan tunna skivor som inte går helt igenom potatisen, lättast tycker jag det är att göra genom att lägga potatisen bortanför en skärbräda och sedan skära till kniven tar i skärbrädan.

Lägg potatisarna i en smort ugnsfast form och lägg en klick smör på varje potatis. Salta och peppra och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, eller till potatisarna är mjuka och börjar få färg. Ta ut plåten, pensla potatisarna med smöret som ligger i botten av formen, strö över ströbröd och ställ in ytterligare 10 minuter för att få fin färg.

Kalvstek med gräddsås och hasselbackspotatis, en riktigt härlig söndagsmiddag!

This entry was posted in fest, kött, såser och röror, tillbehör. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.