Paj med kassler, ädelost och valnötter

God paj i solskenet!

Paj är en typisk ”man tager vad man haver”-rätt, där det är utmärkt att använda vilka ingrediernser man råkar ha hemma. I denna paj blev det bland annat kassler, ädelost och valnötter. Pajdegen är en variant med bakpulver i degen, vilket ger en luftigare pajdeg, påminner nästan lite om scones. Receptet är lagom för fyra till sex hungriga, lite beroende på hur stor pajform man har och hur mycket fyllning som man stoppar i pajen.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 krm salt
1 krm nymalen peppar
gärna några blad färsk krydda (jag använde ca 10 blad basilika)

Pajfyllning
200 gram kassler
1 röd paprika
1/2 purjolök
75 gram ädelost
1 näve valnötter
3 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl fet yoghurt (kan ersättas med mjölk)
100 gram riven ost
salt och peppar

Gör så här 
Börja med pajdegen. Skär smöret i mindre kuber och lägg alla ingredienserna i en mixer. Mixa till allt gått ihop till en homogen degklump. Klä en pajform med degen, jag använde en form som är ca 30 cm i diameter och 4-5 cm djup, men degen hade räckt till en lite större form än så (nu blev den lite tjockare bara). Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Skär kassler och paprika i små kuber. Skölj och skiva purjolöken. Blanda allt och lägg i det förgräddade pajskalet. Dela ädelosten i mindre bitar och fördela i pajskalet, krossa valnötterna grovt mellan händerna och strössla över.

Pajfyllningen i det förgräddade skalet i väntan på att äggstanningen ska hällas över.

Blanda ägg, mjölk, yoghurt och den rivna osten. Salta och peppra. Häll äggstanningen med den nedblandade rivna osten över ingredienserna i pajskalet.

Äggstanningen med den rivna osten hälls i pajformen. Pajen är redo för gräddning!

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20-30 minuter, till äggstanningen stelnat och pajen fått en fin färg. Ät med en sallad till.

Pajen redo för att inmundigas!

This entry was posted in pizza & paj, snabbt och enkelt, vardagsmat. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.