Våren är en tid då fräscha sallader gör sig fint, här är en med en riktigt smakrik och god dressing med hallon, citron och basilika. Syran från citronen balanseras fint upp av sötman från hallonen, rödlöken och vitlöken ger lite ”bit” och basilikan en fin örtig smak. Använd en god olja, jag använde en kallpressad rapsolja, som har en fin nötig smak utan att vara för dominerande.
Vårsallad
Blandad sallad
1/2 rödlök
Ärtskott
Rädisor
Ca 2 msk grovriven parmesan
1 avokado
Dressing
Ca 1/2 msk finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 10 färska basilikablad, finstrimlade
ca 5 hallon, mosade
2-3 msk god rapsolja
ca 1 msk färsk citronsaft
Salt och peppar
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra en liten stund.

Dressingen med bland annat hallon och basilika får gärna dra en stund innan den ringlas över salladen
Skölj salladen och rädisorna, skär löken i tunna skivor och låt ligga i kallt vatten en stund (för att göra den lite mildare). Blanda sallad, ärtskott, rödlök och rädisor och ringla över dressingen. Strö över lite grovriven parmesan om sådan finnes.
Dela avokadon och skär den i bitar. Strö avokadobitarna runt salladen, pressa sedan lite citron och salta på avokadon. Ta ett varv med pepparkvarnen över hela salladen.
Ät salladen som den är eller med t.ex. stekt eller grillat kött, en laxbit eller liknande. Vi åt salladen tillsammans med stekta champinjoner och oxfilé, men den passar nog med många andra tillbehör också.