Pizza half-n-half

En riktigt god hemlagad pizza blev ljuspunkten under fredagskvällen då Sverige blev utslagna ur fotbolls-EM.

Receptet räcker till två plåtar, och fyllningen kan ju naturligtvis varieras efter tycke och smak, vi körde half-n-half med korv och pesto på båda plåtarna. Vi använde en direktimporterad ungersk korv som var fantastiskt god på pizzan, men det går nog lika fint med en smakrik salami eller liknande också.

Två sorters pizza på en plåt, ena halvan med smakrik ungersk korv, andra halvan med en snabbvariant av pesto

Pizza half-n-half
1 sats pizzadeg (se recept nedan)
1 sats tomatsås (se recept nedan)
1 rödlök, tunt skivad
2 förpackningar mozarella
ev. rivost efter tycke och smak
ca 200 gram god smakrik korv, i tunna skivor
1 sats pesto utan nötter (se recept nedan)
Svartpeppar
Torkad oregano 

Pizzadeg
Vi använde Leilas recept på pizzadeg, den blev god, luftig och neutral i smaken, vilket passade bra med så smakrik topping.

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja eller god rapsolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Gör så här
Blanda fingervarmt vatten, jäst, socker, salt och olja i en bunke och rör till jästen löst ut sig i degspadet. Arbeta in mjölet lite i taget till degen är fast och elastisk och släpper från bunken. Spara resterande mjöl till utbakning. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i en halvtimme.

Slå på ugnen på 200 grader medan degen jäser och ställ in två plåtar så att de blir varma.

När degen jäst, dela den i två delar och kavla ut till stora fyrkanter på bakplåtspapper. Det går naturligtvis bra att kavla ut den till fyra runda pizzor också.

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 förpackning krossade tomater
Olja att steka i

Gör så här
Skala och finhacka den gula löken, skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Häll olja i en kastrull, lägg i lök, vitlök, oregano, basilika och tomatpure, stek på svag värme till löken mjuknat. Häll på de krossade tomaterna och låt koka ihop under lock i 15-20 minuter.

Snabbpesto utan nötter
1 kruka färsk basilika
ca 2 msk god rapsolja
3 vitlöksklyftor (skalade)
3 msk rivost
2 msk parmesan
1 tsk flingsalt

Gör så här
Plocka bladen från basilikan och lägg i en mixer, lägg i de skalade vitlöksklyftorna, osten, oljan och saltet. Vitlök och ost behöver inte pressas eller rivas innan det läggs i mixern, det funkar bra att lägga i större bitar. Mixa till allt är finfördelat, det blir en lite grynig smet. Tillsätt inte mer olja än vad som behövs för att peston ska bli smidig, pizzan riskerar att bli väldigt oljig annars.

Bygg ihop din pizza
Börja med att bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva mozarellan i tunna skivor och fördela jämnt över pizzan. Strö över lite ”vanlig” rivost också om man vill ha en pizza med mer ost. Fördela den tunnskivade rödlöken på hela pizzan. Lägg korvskivorna på ena halvan av pizzan. Klicka ut rejäla klickar med pesto på den andra halvan. Peppra med svartpeppar och strö över lite torkad oregano.

Ta ut de varma plåtarna ur ugnen, dra pizzorna på bakplåtspapper upp på plåtarna och grädda sedan i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. I en varmluftsugn kan båda plåtarna gräddas samtidigt, i en vanlig ugn kanske det är bättre att grädda en i taget. Byt eventuellt plats på plåtarna efter halva tiden så att de gräddas jämnt.

När pizzan är färdiggräddad, skär upp och servera med ruccolasallad.

 

This entry was posted in bakat, pizza & paj, såser och röror. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.