Falafelsallad

Tänk vad mycket som kan hända på ett år! Ingen mat som fastnar på bloggen, nytt hem och nytt liv! Men ändå mycket som är sig likt, så om vi slutade med en sallad i juni förra året så är det väl inte mer än rätt att börja med en sallad i juni detta år!

Denna tiden på året, när solen har värmt i flera dagar, är suget efter varm mat lite lägre och fokus blir i stället på lättare mat som går snabbt att svänga ihop. Här blev det en god sallad med en av mina favoriter från färdigfryshyllan i affären – falafel! Någon gång ska jag prova att göra min egen, men dit har jag inte kommit än 🙂 Receptet är i lagom proportion för två personer.

Falafelsallad
Falafel (cirka 8 falafelbollar per person om ni använder Findus)

1/2 rödlök, klyftad och i tunna skivor
200 gram blandade tomater, grovt hackade
4-5 champinjoner i bitar
1/2 gurka i bitar
1/2 påse ruccolasallad, grovt hackad
1/2 knippe rädisor
1 dl grovriven parmesan
1/2 citron
4 msk pesto (helst egengjord av något slag eftersom det är godast, annars någon god färdigköpt)
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Gör så här
Tillaga falafeln i enlighet med instruktionerna på paketet

Skär/hacka tomaterna i grova bitar, krama dem genom fingrarna så att det mesta av kärnhuset och vätskan rinner av. Klyfta rödlöken och skär i tunna skivor. Dela champinjonerna på mitten och skiva sedan. Blanda tomat, lök och champinjoner i en stor salladsskål, pressa över en kvarts citron (behåll den andra kvarten till såsen), salta och peppra rejält, rör om och låt stå att dra en stund.

Hacka gurkan, och grovhaka ruccolan (lägg på skärbrädan i ett knyte och skär några gånger genom högen för att få lite mindre bitar än hela blad). Blanda alla salladsingredienserna.

Häll upp pesto och creme fraiche i en skål, pressa över en kvarts citron och blanda i en tredjedel av den rivna parmesanen. Salta och peppra och rör om till allt är välblandat.

Lägg upp salladen på en tallrik, lägg på den varma falafeln, ringla över rikligt med sås och toppa med en näve riven parmesan.

Falafelsallad - snabbt, lätt och gott!

Falafelsallad – snabbt, lätt och gott!

This entry was posted in Färdigmat, sallad, såser och röror, snabbt och enkelt, vegetariskt. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.