Gräslökslax med parmesanpotatis

Lax i ugn är otroligt praktisk och lättlagad mat, den bara står därinne och sköter sig själv i godan ro. Bredvid laxen fick några överblivna kokta potatisar från en tidigare middag åka med, och hepp, så var hela middagen klar på ett nafs! Receptet ger fyra portioner. Och jo, det är gott att lägga lök på laxen.

Gräslökslax
4 portionsbitar lax, tinade
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1 citron
Ett rejält knippe gräslök (en kruka)
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Olja en ugnsfast form av lämplig storlek för att rymma fyra bitar lax. Lägg i laxen, pressa över en halv citron och peppra. Värm grädde, creme fraiche och buljontärning i en kastrull på spisen. Pressa i en halv citron, hacka gräslöken och vänd ned i såsen och smaka av med peppar.

Häll såsen över laxen, ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, till laxen är klar.

Parmesanpotatis
Kokt potatis lagom för fyra portioner
Rapsolja
Flingsalt
0,5 dl riven parmesan
Salt och peppar
Lite gräslök

Gör så här
Ta fram en ugnsfast form av lämplig storlek för att rymma den kokta potatisen, lägg i potatisen och häll på oljan och vänd runt så att potatisarna får olja på alla sidor, salta och peppra rejält. Ställ in potatisen i ugnen samtidigt som laxen.

När det återstår några minuter tillagningstid på laxen, ta ut potatisen, strö över den finrivna parmesanosten och lite hackad gräslök, ställ in formen i ugnen igen och låt osten smälta och få lite färg.

Servera gärna laxen och potatisen med t.ex. broccoli till.

Gräslökslax med parmesanpotatis, praktiskt med mat som lagar sig själv i ugnen!

Gräslökslax med parmesanpotatis, praktiskt med mat som lagar sig själv i ugnen!

This entry was posted in fisk & skaldjur, snabbt och enkelt, vardagsmat. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.